петак, 15. март 2024.

Kako proučavati Sveto pismo?

Materijal za hrišćanski mladinski sastanak.
Kako proučavati Sveto pismo?
Pravo pitanje – ne kako, nego zašto – gde postoji volja postoji i način.

Zašto pručavamo Bibliju?
zato što je to Božja poruka za sve ljude
zato što je to Božja poruka lično za mene
zato što nam govori o tome ko je, šta je i kakav je Bog
zato što nam objavljuje plan koji Bog ima sa svime što je stvorio
zato što nam objavljuje praktičnu primenu naše vere – svakodnevni život (moralna čistoća, bračni život, socijalne veštine, …), kao i život u crkvi (krštenje, usinovljenje, oproštenje, …)
zato što nas kroz Pismo, Sveti Duh, poučava, upućuje i naoružava istinom o Isusu
zato što saznajemo kakva je, šta je i kako funkcionira crkva

Kako proučavamo Bibliju
Pre svega moramo da razumemo da postoji razlika između čitanja i proučavanja. Beletristika se čita, a Biblija se proučava. Samo poznavanje teksta bez razumevanja suštine ne donosi baš veliku korist.
Bibliju može da proučava svako jer je napisana tako da mogu da razumeju svi.
Biblija nije enciklopedija, zdravstveni priručnik, putopis, biografija, zakonik, … a opet ona je sve to zajedno, i mnogo više. Zato je potrebno da razumemo suštinu, svrhu i razlog zašto je nešto napisano i šta nam to govori.
Da bi se razumela suština koristimo razne tehnike i materijale koji nam pomažu u tome.
Bibliju možemo da proučavamo:
samostalno.
Lično proučavanje Biblije uvijek započnite kratkom molitvom Bogu. Molite da Njegov Sveti Duh otkrije istinu Njegove Reči Vašem srcu.
Osigurajte sebi vrijeme za proučavanje Biblije u kome Vas niko neće ometati. Najbolje je ako možete sebi da osigurate isto vreme u toku dana, ali ako je to nemoguće, ne treba odustajati od svakodnevnog proučavanja.
Ne tražite u bibliji tekst kojim ćete nekome „natrljati nose“. Bibliju čitajte radi, i isključivo radi, sebe.
u grupi
omladinski sastanci
grupe za proučavanje biblije
kućne grupe
kampovi
seminarski
predavanja
konferencije
seminari
biblijske škole
 

Tehnike kod pručavanja
redosled čitanja. Ne postoji recepet za uspešno čitanje i proučavanje biblije. Neko počinje od 1. Mojsijeve, neko od Jovanovog evanđelja, a neko opet od Mateja … Činjenica je da je biblijski tekst istovremeno povezan, ali i samostalan. Ono što je sigurno je, da sa svakom pročitanom i proučenom knjigom, slika koju dobijamo postaje sve oštrija, a odgovori sve jasniji.

Najbolja tehnika je da čitamo knjigu po knjigu, proučavamo je u malim celinama, dok ne razumemo poruku i dok ne dođemo do kraja. Zatim prelazimo na drugu.

Bolje je početi sa knjigama novog nego sa knjigama starog zaveta. A u sklopu novog zaveta početi sa evanđeljima, pa poslanicama. Otkrivenje ostavite za kraj.

Bez obzira na tempo proučavanja, redovno čitajte Psalme.  

Dobro je, ako imamo mogućnosti da koristimo dva ili više prevoda koji su nam dostupni.

Slobodno, tokom proučavanja, podvlačite stihove koji vam se u tom trenutku čine kao lična Božja poruka za vas. To isto možete da radite i u vašim elektronskim biblijama – na tabletu ili telefonu. Probajte da naučite taj stih napamet.

Korisno je imati neki notes ili sveščicu u koju ćete zapisivati impresije, zapažanja i pitanja na određenih stih, pasus, poslanicu …

Kontekstualizacija je jedna od najvažnijih stvari prilikom proučavanja Biblije. 
Biblija nije pisana u sadašnje vreme, ne prepoznaje tehnologije, naučna dostignuća, geografske slike, odnosi u društvu i društvena uređenja su se promenila i sasvim su drugačija od savremenog sveta u kom mi čitamo Bibliju.
Jezik koji je korišćen je vrlo različit. Npr. hebrejski jezik na kojem je pisan SZ je veo slikovi i često veoma neodređen; dok je grčki na kome je pisan NZ kulturološki veoma obojen.

Zbog toga je važno da koristimo alate koji nam objašnjavaju mnoge stvarni važne u bibliji – komentari, priručnici, karte, rečnici, itd.  

Probajte da vam proučavanje postane navika, ali ne u negativnom smislu. Budete li očuvali naviku svakodnevnog proučavanja Biblije, otkriće Vam se poruke koje će predstavljati pravi odgovor na Vaše najdublje životne potrebe. 

Нема коментара:

Постави коментар