понедељак, 28. мај 2012.

ALFA - U HRISTU JE PRIPREMLJENO SPASENJE


Ljudi bi, u svom grešnom stanju, bili u beznadežnoj situaciji da za njih nema velike Božje ljubavi.
Ljubav ga je vodila da učini nešto za nas. Pripremio je plan za naše oslobođenje od greha koji nad oslobađa od sveza (robovanja) greha, sile greha i krivice za greh. Bog nas je na ovaj način odvratio sa puta koji vodi u večno uništenje na put koji vodi u večni život.
Sastavni deo plana je slanje Božjeg Sina da umre na krstu.
"Ali Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što je Hristos umro za nas kad smo još bili grešnici. Stoga ćemo mnogo pre mi, opravdani sada njegovom krvlju, njegovim posredstvom biti spaseni od gneva." (Rim. 5:8,9)
Isusova smrt na krstu je bila velika demonstracija Božje ljubavi.
"Jer je Bog tako zavoleo svet da je svog jedinorodnog Sina dao, da svaki – ko veruje u njega – ne propadne, nego da ima večni život." (Jv. 3:16)
Isus je svojevoljno došao na ovaj svet da bi prolio svoju krv kao žrtvu za greh. Prolivanje krvi je bilo neophodno (Jev. 9:22) jer žrtvovanje životinja po Zakonu Starog zaveta nije moglo da ukloni greh (Jev. 10:4). Jedina krv koja je mogla da ukloni greh bila je krv Isusa Hrista. Tu moć mu daje njegov bezgrešan život na zemlji i potpuno žrtvovanje (Jev. 4:15; 5:8,9; 1. Pet. 1:18,19; 2:21,22) kao i činjenica da je on Sin Božji (Rim 5:10; 1. Jv. 4:9,10).
Jovan Krstitelj je znao da jedino Isusova krv može da ukloni greh.  Video je Isusa kako dolazi i rekao: ". . . evo, jagnje Božije, koje uklanja greh sveta." (Jv. 1:29), a sam Isus je rekao: " a ja ću – kad budem podignut sa zemlje – privući sve k sebi." (Jv. 12:32)
Rekao je ovo kako bi pokazao kakvom će smrću umreti (Jv. 12:33), obznanjujući da će biti podignut na krst.
O značaju njegove smrti na krstu jasno je govorio apostol Petar: "On je na svom telu poneo naše grehe na drvo, da se oprostimo grehova i da živimo za pravednost; njegovim ranama smo isceljeni." (1.Pet. 2:24)
Pročitaj: Matej 27:29-50; Marko 15:15-38; Luka 23:27-46; Jevrejima 19:13-37.
Da Hrist nije pobedio smrt svojim vaskrsenjem mi ne bi imali bilo kakvu nadu za večni život (1. Kor. 15:14,20; Rim. 4:25). Priču o smrti, sahrani i vaskrsenju Isusa Hrista nazivamo "evanđelje". (Pogledaj 1. Korinćanima 15:1-4.) Ova reč znači "dobra vest".
Evanđelje je dobra vest jer nam govori o tome šta je sve Bog uradio da bi spasio čoveka od greha; govori nam priču o Isusu Hristu i ukazuje nam na ono što čovek treba da uradi. Jednostavno rečeno, dobra vest je da je Isus razapet, sahranjen i vaskrsnut za naše oslobođenje od greha.     
Apostol Pavle je napisao.
"Ja se, naime, ne stidim evanđelja, jer je ono sila Božja na spasenje svakome ko u njega veruje, prvo  Judejinu, a i Grku." (Rim. 1:16)
Pošto je Isus Hrist centralna figura dobre vesti a njegova smrt centralna tema, lako je razumeti zašto je Pavle sav svoj rad sveo na propovedanje i objavljivanje evanđelja.
"Jer sam odlučio da među vama znam samo Isusa Hrista – i to raspetoga." (1. Kor. 2:2)
Sada ćemo da ukažemo na različite puteve, opisane u Novom zavetu, kojima se, kroz Isusa Hrista, dolazi do izbavljenja od greha.

1.    Spasenje. U grehu čovek je izgubljen i zato treba da bude oslobođen, spasen. Isus je Spasitelj od greha, spasenje je samo u njemu.
"Nema spasenja ni u jednom drugom, niti ima drugog imena pod nebom, danog ljudima, u kom treba da nađemo spasenje." (Dela 4:12)
"Ona će roditi sina i ti ćeš mu dati ime Isus, jer će on spasti narod svoj od grehova njihovih." (Mt. 1:21)
"Jer je Sin čovečji došao da potraži i spase ono što je propalo." (Lk. 19:10)
"Ali Isusa za malo učinjenog manjim od anđela vidimo slavom i čašću ovenčana za smrtnu patnju, da bi po milosti Božjoj za sve okusio smrt. Jer je dolikovalo njemu, za koga je sve i kroz koga je sve, pošto je mnoge sinove doveo u slavu, da stradanjima učini savršenim začetnika njihovoga spasenja." (Jev. 2:9,10)
Pročitaj i Jevrejima 7:25; 1.Petrovu 2:24; 1.Timoteju 1:15; Rimljanima 8:1.

2.    Otkupljenje (Iskupljenje). Grešnik je u okovima (ropstvu) greha i sotone (Rim 6:16). Nema toga što čovek može da uradi da bi se oslobodio tih sveza. Cena, koju je trebalo platiti za otkup ljudi, je dragocena krv Isusa Hrista prolivena na krstu.
". . . u kome imamo izbavljenje, oproštaj grehova." (Kol. 1:14)
Oslobađajući čoveka od okova greha, Isus ga je oslobodio i od vlasti đavola.
Pročitaj i Dela 20:28; 1.Korinćanima 1:30; 6:20; Jevrejima 9:12.

3.    Opravdanje. Kad je neko spasen i otkupljen silom krvi Isusa Hrista on se računa kao čista,  pravedna, osoba pred Bogom i Bog ga takvog prihvata.
"Te se opravdavaju za badava – njegovom blagodaću – na osnovu iskupljenja u Hristu Isusu" (Rim. 3:24).
Pročitaj i Dela. 13:38,39; Rimljanima 5:1,9; Titu 3:7.

4.    Pomirenje. Ova reč znači obnavljanje prijateljstva nakon razdvojenosti. Kad neko prvi put sagreši biva odvojen od Boga. Kad je spasen, otkupljen i opravdan u Hristu on je izmiren sa Bogom.
"Pa i vas koji ste nekad bili otuđeni i neprijateljski nastrojeni svojim smeranjem u zlim delima, sada je izmirio smrću njegovog ljudskog tela, da vas svete, neporočne i besprekorne postavi preda se" (Kol. 1:21,22).
"A sve je od Boga koji nas je preko Hrista izmirio sa sobom i koji nam je dao službu pomirenja. Jer je Bog u Hristu pomirio svet sa sobom, ne uračunavajući im njihove prestupe i metnuvši u nas reč pomirenja." (2.Kor. 5:18,19)
Pročitaj i Efescima 2:16,17.

5.    Oproštenje. Da bi čovek mogao da bude slobodan pred Bogom treba da su mu oprošteni gresi, štose pre svega odnosi na grehe učinjene protiv Boga. Kad su nečiji gresi oprošteni, oni su uklonjeni i odbačeni kao da nikad nisu  ni počinjeni. To je oproštenje koje Bog daje kroz krv Isusa Hrista.
"U njemu imamo otkup – njegovom krvlju, oproštaj prestupa – po bogatstvu njegove blagodati." (Ef. 1:7)
Pročitaj i Dela 5:31; 13:38; 26:18; Efescima 4:32; Kol. 1:14; 3:13; 1.Jv. 1:19; 2:12; Matej 26:28; Lk. 1:77; Jevrejima 9:22.

6.    Očišćenje. Greh je ljudsku dušu učinio prljavom. On prlja kao što prljavština prlja fizičko telo. Kao što koristimo vodu da bismo oprali prljavštinu sa tela na isti način se uranjamo u Hristovu krv. Samo tako je moguće očistiti dušu.
". . . i krv Sina njegova Isusa Hrista čisti nas od svakoga greha." (1.Jv. 1:7)
Pročitaj i 1.Korinćanima 6:11; Otkrivenje 7:14; Rimljanima 6:1-6.
Kada slavimo silu Isusa Hrista koja nas spasava, otkupljuje, opravdava, izmiruje, oprašta i čisti mi proslavljamo Božju milost. Sve što je Isus učinio za grešnike ukazuje na milost Božju koja nas izbavlja od greha jednom za uvek. 
"Ali Bog, koji je bogat u milosti, zbog svoje velike ljubavi kojom nas je zavoleo, oživeo je Hristom i nas koji smo bili mrtvi u svojim prestupima, - blagodaću ste spaseni, - i s njim je vaskrsao nas i postavio na nebesima u Hristu Isusu, da u budućim vekovima pokaže preveliko bogatstvo svoje blagodati – svojom dobrotom prema nama u Hristu Isusu." (Ef. 2:4-7)
Pročitaj i Dela 20:32; Rimljanima 3:24; Titu 2:11; 3:7; Jevrejima 2:9.
Reč milost označava dobrotu koju nismo zaslužili, odnosno neizmernu naklonost. Ni jedan grešnik ne zaslužuje opravdanje i spasenje. Njegova duša zaslužuje večnu patnju u paklu (2.Pet. 2:4-10). Pored toga, ne postoji nešto dovoljno dobro što bi moglo da ukloni krivicu sa ljudske duše da bi čovek opravdan stajao pred Bogom. Međutim, milostivi, ljubazni nebeski Otac, poslao je svog Sina da umre na krstu da bi zadobio spasenje za izgubljenog čoveka. Svako ko primi  spasenje na osnovu Isusove žrtve postaje otkupljen njegovom dragocenom krvlju. Jedno je sasvim sigurno, niko to nije zaslužio ili stekao već je to dar milosti (neizmerne naklonosti) Božje (Ef. 2:7).
Vidi i Rimljanima 6:23.
Isus je po, svojoj volji, potčinio sebe Očevoj volji napuštajući nebo i prihvatajući jad i teškoće ljudskog života. Njegove patnje i smrt su učinili da oslobođenje od greha postane moguće; zato kažemo da se spasavamo po Hristovoj milosti.
"Jer vi znate blagodat Gospoda našega Isusa Hrista, da je on, budući bogat, postao siromašan vas radi, da se vi obogatite njegovim siromaštvom." (2.Kor. 8:9)
Pročitaj i Filipljanima 2:5-8.
"Nego verujemo da ćemo blagodaću Gospoda Isusa biti spaseni na isti način kao i oni." (Dela 15:11)
ISUS HRIST JE NADA SVETA! Sasvim je sigurno da, ako želimo da pobegnemo od greha i imamo mesto u večnom nebeskom carstvu Božjem, moramo do Boga da dođemo Isusovim putem, oprani njegovom krvlju. (Pročitaj Jovan 14:6.) Ako živimo kao da spasenje nije važno, izgubićemo svoju dušu u večnom paklu.
"Zato treba većma da pazimo na ono što smo čuli, da ne promašimo cilj. Jer ako je bila čvrsta reč rečena posredstvom anđela, i svaki prestup i svaka neposlušnost primila odgovarajuću odmazdu, kako ćemo je izbeći mi, ako prenebregnemo toliko spasenje, koje je započelo Gospodnjim propovedanjem, a koje je za nas utvđeno od onih koji su ga čuli" (Jev. 2:1-3).         

1 коментар:

  1. Super Blog,svidjami se tematika (sadrzaji) bloga
    navraticu opet
    V.POZZ i pridruzite se na mymoonlog blog

    ОдговориИзбриши