петак, 6. јануар 2012.

PEČAT (dn.č.mk1:9-13)

Isusovo krštenje 
9 U to vreme dođe Isus iz Nazareta u Galileji i Jovan ga krsti u Jordanu. 10 A kad je izlazio iz vode, vide rastvorena nebesa i Duha kako kao golub silazi na njega. 
11 A sa nebesa se začu glas: "Ti si moj ljubljeni Sin! Ti si po mojoj volji!" 
Satana iskušava Isusa 
12 I odmah ga Duh posla u pustinju, 13 gde je bio četrdeset dana, a Satana ga je iskušavao. Bio je sa divljim životinjama, a anđeli su mu služili. 

Prošla godina, u ovoj našoj zemlji, bila je obeležena zamenom dokumenata. Menjali smo pasoše, lične karte, rodne listove, a pred sam kraj godine i kartice za prevoz. Vlast je odlučila da svako u svom resoru objavi i zabeleži ko je ko i šta je šta. Iako nam sve ovo ponekad smeta, ima mnogo peripetija koje treba razrešiti da bi se okončao posao, ipak nam je to  potrebno da bismo mogli da radimo svoj posao, da bismo obavljali svoje dužnosti i ostvarili svoja prava, da putujemo s kraja na kraj sveta ili samo na relaciji kuća – posao. Ta evidencija, ta objava ili pečat, je u svetu veoma važan i bez njega ne možete ništa činiti.
I naš duhovni čovek treba objavu i pečat svog postojanja i delovanja.
Kao i što je Bog objavio i potvrdio svog Sina, Bog objavljuje i potvrđuje svakog od nas. Jedino njegovom objavom mi dobijamo identitet Božjeg deteta. To ne može da učini ni jedan čovek, to se ne može postići ni jednim ritualom, ni inauguracijom. Samo jasna poruka u srcu spasenog potvrda je novog identitet, novog rođenja.
Uz ovo, potredno nam je i potvrđenje, pečat, da jesmo to što nam je Bog objavio. Tim pečatom zapečaćuje nas Duh Sveti. On nam daje smisao novog života, On nam daje svetlost kojom postajemo svetlost, On čini da postanemo sol sveta, On nas vodi putevima, stazama, kroz prepreke, preko voda, kroz vatru, kroz sva iskušenja novog života.
I, kao što je slučaj i sa svetovnim dokumetima, Božja objava i pečat Duha Svetoga omogućava nam da postanemo stanovnici Božijeg carstva, pristup mnogim dobrima koje Bog čuva za svoje, darovima kojima nas daruje i upućuje u službe, i pristup tajnama pobožnosti dostupnih samo deci Božjoj.
Možda je vreme da proverimo i obnovimo svoje objave i pečate, ili da, oni koji ih nemaju, pribave ono što je potrebno.  




1 коментар:

  1. amin! Eto, drago mi je da pises o identitetu jer evo ima nekoliko dana da i ja bas razmisljam u tom smeru, da li se u nasim zivotima vidi pecat ili nas identitet u obicnim svakodnevnim stvarima da li nasi zivoti i nase aktivnosti govore jasno ko smo...

    ОдговориИзбриши