уторак, 28. децембар 2010.

Zašto je Hrist važan za pomirenje?

Šta je to što drži zajedno silu evanđelja, sposobnost prevladavanje problema, Božija obećanja, postavljanje Hrista ispred svega, autorite i na kraju samu službu?
Ovo pitanje je važno za hrišćane zato što odgovor sve postavlja na svoje mesto, ali i predstavlja ozbiljan rez od onoga što nas može odvesti u religioznost.

Pre svega Hrist mora biti na prvom mestu jer slava mora da pripada samo njemu. Iako nekome ovo pitanje može da zvuči besmisleno i apsurdno u krugu hrišćana, ipak ima mnogo onih koji se nazivaju hrišćanima koji postavljaju ovo pitanje – Zašto Hrist?
Zar nemamo dobro osmišljen Zakon, pravila kako držati zakon, pravila kako tumačiti pravila koja određuju kako držati zakon? Zar nemamo dobru službu, i darove, i starešine, i prostor, i fakultet …?  Hrist je samo jedna od figura koja se dobro uklapa u naš sistem vere. Zašto ga posebno isticati?
Reči apostola Pavla napisane Korinćanima (2. Korinćanima 5:11 – 21) daju potpun odgovor na ovo pitanje:
“Pošto, dakle, znamo za strah pred Gospodom, trudimo se da uverimo ljude. Razotkriveni smo pred Bogom, a nadam se i pred vašom savešću. Ne preporučujemo vam opet sami sebe, već vam dajemo priliku da se nama hvalite, da imate šta da odgovorite onima koji se hvale spoljašnjošću, a ne onim što je u srcu. Jer, ako smo bili van sebe, to je radi Boga; a ako smo bili pri sebi, to je radi vas.
Obuzima nas Hristova ljubav kad razmišljamo o ovome: jedan je umro za sve, dakle, svi su umrli. A umro je za sve da živi više ne žive za sebe, nego za Onoga koji je za njih umro i vaskrsao. Zato mi odsad nikog ne poznajemo po telu. Ako smo Hrista i poznavali po telu, sada ga više tako ne poznajemo.
Ako je, dakle, neko u Hristu, novo je stvorenje; staro je prošlo, evo, novo je nastalo.
A sve je od Boga, koji nas je kroz Hrista pomirio sa sobom i poverio nam službu pomirenja. Jer, Bog je u Hristu pomirio svet sa sobom, ne računajući ljudima njihove prestupe i nama poverivši Reč pomirenja. Mi smo, dakle, Hristovi izaslanici - Bog vas opominje preko nas. U Hristovo ime vas molimo: pomirite se sa Bogom. Njega, koji nije učinio greh, Bog je radi nas učinio grehom da u njemu budemo Božija pravednost.”

Dakle, razlog izdvajanja Hrista u svemu je u tome što je On umro za sve, ali i vaskrsao.
Kako njegova smrt i njegov život utiču na naš život?

  1. Kroz Njega staro je prošlo postalo je novo
Ovaj stih često tumačimo lično I to je veoma važno jer na taj način odričemo našu staru, a prihvatamu novu prirodu, kreiranu po Božjoj volji i njemu na slavu. Ipak, potrebno je da ove reči sagledavamo i objektivno i da ih primenimo na sve što radimo i planiramo. 
Na žalost, svesni smo činjenice da mnogi važni programi nikad ne bi bili ni započeti da su prethodno sagledavani iz tačke tog novog. To znači da se češće oslanjamo na ljudske resurse i svetovne kriterijume nego na Božiju silu (iako se trudimo da na oko izgleda drugačije). Međutim, ako smo stvarno odbacili staro i prihvatili novo koje je obeleženo krstom, onda uvek treba postaviti pitanje „Da li je ovaj projekat u skladu sa Božijom objavljenom voljom“? a ne „Da li će ovaj projekat biti uspešan“?
Naime, uspešnost nečega trebalo bi da bude mereno količinom slave date Bogu, a ne rezultatima koje je moguće izmeriti, izbrojati ili pokazati.

  1. Sa Njim smo pomireni sa Bogom
Iako šalom znači mir, ovaj pojam podrazumeva mnogo više od odsustva neprijateljstva. Šalom podrazumeva harmoniju i ispunjenost. Bog je učinio kroz Hrista ono što mi, svakako, nismo u stanju da učinimo: On nas je obnovio i dao nam šalom. Kao što je to Pavle lepo rekao u poslanici Rimljanima 5,1.10: „Mi imamo mir sa Bogom kroz Gospoda našeg Isusa Hrista. ... Pošto smo bili neprijatelji, sada smo izmireni sa Bogom kroz smrt Njegovog Sina“.
Pomirenje sa Bogom ne ogleda se samo u tome što nas Bog više ne smatra neprijateljima, već u tome što nas smatra prijatelja, ili još bolje decom. Jer, iako smo svi stvorenja Božja, ipak nisu svi i deca Božja. Deca si oni koji su izmireni sa Bogom, ljudi nove prirode rođene od Duha Svetoga.

  1. Po njemu dobijamo službu pomirenje
Opet naglašavam važnu stvar – šta god da činimo, gde god da idemo, šta god da su nam planovi, sve mora da ima jedan prioritetni cilj – objavljivanje Isusa Hrista. Nije važno koliko je nešto dobro, plemenito, korisno, lepo, perspektivno, ako to ne objavljuje Hrista tada ne činimo ono na šta smo pozvani. Ako ne objavljujemo Hrista puštamo ljude da idu u smrt. Istina, možda ćemo uspeti da ih nahranimo i obučemo, možda ih I otreznimo ili oslobodimo droge, možda ih naučimo da ne budu nasilni, ali će ipak na kraju biti samo mrtvi.
Služba pomirenja ne zasniva se na stvaranju mira već na objavljivanju Hrista. Hrišćani su mirotvorci onda kada propovedaju put, istinu i život koji stvara mir.    

Isus Hrist drži sve u svojoj ruci. 

Нема коментара:

Постави коментар